facebook twitter
post photo
Foto: privat

“Jag har alltid haft en känsla av att folk bryr sig om mig”

Sebastian Segnitzer, som har avlagt en ingenjörsexamen i Tyskland, ville byta ämne till politik och fann en lämplig studieplats på Helsingfors universitet. Han berömmer de finska universiteten för deras frihet, låga hierarki och omfattande studietjänster. För Segnitzer, som älskar naturen, har hans år i norra Europa varit givande, men han vet också att Finland inte nödvändigtvis är en lämplig plats för alla. Riikka Maukonen intervjuade Sebastian.

 

Vad studerar du?

Jag studerar på magisterprogrammet i global politisk ekonomi vid Helsingfors universitet, som är en del av den statsvetenskapliga fakulteten. Jag är utbildad ingenjör och tog examen från Heidenheim University of Applied Sciences i Baden-Württemberg, Tyskland.

 

Varför valde du att studera i Finland?

Det finns flera anledningar. Jag hade min första kontakt med Finland när jag fortfarande gick i gymnasiet, under en två veckor lång Comenius-utbytesperiod i Helsingfors. Jag kom bra överens med min värdfamilj och har besökt dem i Finland sedan utbytet.

Jag letade också efter ett lämpligt magisterprogram i Tyskland, men eftersom att min bakgrund är inom teknik vid en yrkeshögskola, skulle det ha varit mycket svårt för mig att få en studieplats för att studera samhällsvetenskap vid det universitet jag önskade. De tyska vetenskapliga universiteten är mycket stolta över sin status.

Förutom Helsingfors universitet kunde jag ha fått en plats vid Stockholms universitet i Sverige och Leiden University i Nederländerna. Den goda erfarenheten jag hade som gymnasieelev och mina vänner som bor i Finland var i slutändan skälen till att jag bestämde mig för att flytta till Finland.

 

Hur är studielivet i Finland? Vad gillar du särskilt?

Allt som allt, mycket bra! Jag gillar verkligen Helsingfors och jag är glad att jag kan studera på heltid precis vad jag vill. Jag har inte en enda gång ångrat mitt beslut att flytta hit för att studera.

Studentförmånerna gör också livet enkelt. Lägenheten jag fick genom Hoas (Helsingfors studentbostadsstiftelse) är mycket prisvärd. Jag bor i en studentlägenhet med några rumskamrater. Bostaden har ett bra läge och i min hyra på 340 euro ingår vatten och el samt tillgång till tvättstugan, gymmet och bastun i samma byggnad. Det är fantastiskt. I Tyskland måste du vanligtvis leta efter boende på den privata marknaden och det är verkligen mycket dyrare.

Uni Cafés studentrestauranger är också en bra sak. De serverar mycket hälsosam och prisvärd frukost, lunch och middag för studenter. Ett års medlemskap kostar 130 euro och ger tillgång till välutrustade gym och ett brett utbud av motionsklasser. Studentrabatten på kollektivtrafiken i Helsingfors är också riktigt bra.

Jag har också haft turen att redan känna några personer här och ha ett slags “skyddsnät”.  Finländare tenderar att umgås mycket med varandra, men det är inte omöjligt att lära känna dem. Folk talar också bra engelska. Jag har fått många nya vänner. Jag har alltid haft en känsla att folk bryr sig om mig.

 

Hur skulle du beskriva skillnaderna mellan finska och tyska universitet?

Jag kan inte göra en fullständig jämförelse, eftersom jag inte har studerat vid ett tyskt universitet. På en yrkeshögskola var mina studier mycket mer strukturerade och min examen innehöll vissa kurser. Det var mycket mer “skollikt” och praktiskt. Här är utbudet av kurser större och jag kan välja mer fritt vad som intresserar mig. Jag kan till exempel läsa en kurs i fysik, biologi eller filosofi om jag vill.

Studenthälsovården här är också mycket bättre än i Bayern, där jag kommer ifrån. I Finland har jag tillgång till studenthälsovård, till exempel tandvård, med det europeiska sjukförsäkringskortet. I Tyskland måste du betala för vissa tjänster. Läkarna skulle inte heller ägna lika mycket tid åt hälsokontroller som de gör här. Jag tycker att det är olyckligt att den nya finska regeringen för närvarande planerar nedskärningar i studenthälsovården.

 

Hur finansierar du dina studier?

Jag distansarbetar deltid samtidigt som jag studerar för det företag jag arbetade för innan jag flyttade till Finland. Att kombinera arbete och studier har gått bra, men mina studier kommer att ta ungefär ett halvt år längre än min målsatta tid.

Jag är inte säker på om jag skulle vara berättigad till studiestöd. Det är en fråga som jag har försökt ta reda på men inte lyckats få svar på. Det finns bra information om många saker som rör studier, men inte om detta. Jag vet att det finns en del stipendier för studenter.

 

Har något överraskat dig, på gott eller ont?

Även om jag inte har stött på några problem så känner jag internationella studenter som har haft obehagliga upplevelser. En del har upplevt diskriminering på grund av sin hudfärg eller etniska bakgrund.

Det finns en allmän känsla av oro bland internationella studenter över den nya finska regeringens planer. I synnerhet lever studenter från länder utanför EU i ovisshet om de får stanna i Finland. Det är en besvärlig cirkel: arbetsgivare är rädda för att anställa icke-EU-medborgare på grund av osäkerheten, eftersom de inte vet om de kommer att få stanna i Finland. Samtidigt skulle de som har studerat i Finland behöva ett jobb för att få ett permanent uppehållstillstånd. Detta är en stor källa till oro för många människor just nu. Lyckligtvis lobbar Helsingfors universitet aktivt för att förändra situationen.

Tyska studenter påverkas inte, men hela det internationella samfundet är fortfarande bekymrat.

 

Vilka tips skulle du ge till personer som kommer för att studera i Finland?

Jag skulle råda dig att boka en tid för att registrera dig i befolkningsdatasystemet i god tid! Att få en tid i början av läsåret i augusti är nästan omöjligt om man inte gör det i god tid. Utan registrering är många saker svåra. Utan att registrera dig hos myndigheterna kan du till exempel inte utnyttja studentrabatter i kollektivtrafiken eller öppna ett bankkonto. Finländare behöver ett bankkonto för nästan alla digitala transaktioner. Byråkratin är precis som i Tyskland, men bara i digital form, haha.

Jag rekommenderar också att du anmäler dig till en språkkurs i finska så snart du anländer. Kursen är ett bra sätt att träffa nya människor och ge dig grundläggande kunskaper i finska. Senare kan det bli svårare att lära sig finska.

Jag uppmuntrar dig även att skaffa några finska vänner snarast som kan ta med dig till sin stuga! Finlands natur med sina sjöar är fantastisk. Jag gillar utomhusaktiviteter och att vara i naturen. Det är fantastiskt att du kan plocka blåbär från skogen och äta dem direkt utan att behöva tvätta dem noggrant eller till och med koka dem, som man måste på vissa ställen i Tyskland.

Du kan få mycket ut av Finland och de övriga nordiska länderna om du gillar att tillbringa tid i naturen. Ärligt talat har Finland inte så mycket att erbjuda stadsbor, även om jag verkligen gillar Helsingfors. Om du är intresserad av stora städer och fantastisk arkitektur anser jag inte att Finland är en lika bra destination som länderna i Centraleuropa. Bortsett från Helsingfors, Åbo, Borgå och några små byar är städerna ganska tråkiga och fulla av betong.

 

Hur ser din framtid ut just nu?

Inom politiken skulle de mest intressanta jobben för mig vara antingen i Berlin, Bryssel eller Strasbourg. Förra sommaren hade jag praktik på Bundestag, det vill säga det tyska parlamentet. I Finland är det nästan omöjligt att få ett jobb inom politiken om man inte talar finska väl. Just nu skulle jag dock vilja stanna i Finland eftersom att jag har en finsk flickvän.

Jag gillar den akademiska atmosfären och ett möjligt alternativ skulle vara att ansöka till universitetet för forskarstudier och avlägga en doktorsexamen. Kanske jag stannar i Finland åtminstone några år längre än jag ursprungligen planerade. Jag skulle förmodligen också kunna få ett jobb som ingenjör tack vare min tidigare utbildning, men det är egentligen inte något jag strävar efter.

 

Översättning av Irina Ruusuvuori

 

Användbara länkar om att studera i Finland:

Studium und Praktikum in Finnland | broschyr publicerad av Finnlandsinstitutet

Study in Finland

Studyinfo

Foreign students in Finland

 

Riikka Maukonen war von August bis Dezember 2023 Volontärin am Finnland-Institut. Sie war dabei insbesondere für Studien- und Praktikumsberatung zuständig.

Riikka Maukonen on ollut harjoittelijana Suomen Saksan-instituutissa elokuusta joulukuuhun 2023. Hänen vastuullaan oli erityisesti instituutin opinto- ja harjoitteluneuvonta.

Riikka Maukonen var praktikant vid Finlandsinstitutet i Tyskland från augusti till december 2023. Hon ansvarade särskilt för institutets studie- och praktikrådgivning.

Riikka Maukonen was doing her internship at the Finnland-Institut from August to December 2023. She was in charge of the Institut’s studying and internship consultation.

Vi använder cookies för att förbättra din helhetsupplevelse på webbsidan.
Läs mer om vår cookie policy i dataskyddsbeskrivningen.