facebook twitter
post photo
© Finnland-Institut/Foto: Bernhard Ludewig

Från Finland via Tallinn, Montevideo och Amsterdam till Tyskland. Mikko Fritze är ny direktör för Finlandsinstitutet

Bastuns centrala betydelse i Finland är enorm: Den finska bastun upptogs till och med på Unescos lista över immateriella kulturarv under slutet av 2020. En inte oväsentlig del i detta hade Mikko Fritze, tidigare styrelseledamot i Finska bastusällskapet r.f och sedan juni 2021 nytillträdd direktör för Finlandsinstitutet i Tyskland och en av de allra största bastuentusiasterna som finns. Säger han. På hur många språk kan han ropa på sin hund Lumi (sv. snö)? Johanna Saggel intervjuade honom.

 

Hur skulle du presentera dig med två meningar?

Normalt att jag är tysk-finsk. Lever likväl pyntad med lite Sydamerika och väldigt mycket Estland.

 

Vilka språk talar du?

Tyska, finska, estniska, spanska, engelska och så några till som jag ”klarar” mig på.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av att leda Finlandsinstitutet? Har du någon koppling till oss sedan tidigare?

Genom att jag har jobbat för Goetheinstitutet i över 25 år runt om i världen så har jag vid flera tillfällen haft samarbeten med Finlandsinstitutet. Även privat har jag länge följt institutets verksamhet med stort intresse. Intresset för jobbet uppkom genom en platsannons som jag läste. Den fick mig att tänka ”Det här är ju precis rätt för mig!”.

På vilket sätt tror du att din långa erfarenhet från Goetheinstitutet kan hjälpa dig att leda Finlandsinstitutet?

Jag har erfarenhet av att organisera och starta bilaterala eller multilaterala projekt. Jag har också byggt upp ett mycket stort nätverk med kontakter som kommer att vara till nytta även här.

Vilka planer har du för Finlandsinstitutet vad gäller framtiden? Finns det något specifikt projekt som du kanske vill avslöja för oss?

Det är det allt för tidigt för ännu. Jag kommer till ett institut som är fantastiskt uppbyggt, det är ett tuffande tåg som jag bara behöver hoppa på i farten egentligen. Planen är att först noggrant se på och observera och sen snart därefter komma med egna idéer, förslag och projekt.

Finlandsinstitutets direktör är ansvarig för förverkligandet av institutets vetenskapliga program. Vill du fortsätta utveckla det?

Jag vill definitivt inte dra in på det, jag gillar verkligen att Finlandsinstitutet främjar forskningsutbytet mellan länderna. Ställ gärna samma fråga igen om ett år när jag har förstått vad som redan rullar och vad som kan göras ytterligare. Det är sånt som jag inte kan bedöma ännu.

2010−2017 var du chef för Goetheinstitutet i Finland. Hur skiljde sig det landet från det Finland som du växte upp i som barn?

Det skulle jag gärna prata längre om! Det är mycket som har förändrats nämligen. Sommarstugor med vattentoaletter var helt otänkbart på den tiden. Språket var annorlunda. Utbudet i butikerna var mycket mer begränsat. Och mycket annat var också helt annorlunda, vi talar ju om en tidsperiod för drygt 40 å sedan…

Du har tidigare bott bland annat i Estland, Finland och Nederländerna och nu bor du i Tyskland igen för första gången på många år. Vad är dina första intryck av landet och människorna?

Hittills kan jag inte klaga. Människorna verkar pratgladare än i Finland och mindre pratsamma än i Nederländerna.

Vad är det första du vill göra på fritiden här i Berlin?

Bada bastu − antingen FireFit-bastun eller testa den nya finska bastuflotten som ligger vid Müggelsee.

Som jag har förstått det är du en sann bastuentusiast. Kommer du att ta med dig den hobbyn till Berlin?

Jag har egentligen redan svarat på den frågan innan jag ens läste den. Jag har också ett bastutält och jag hoppas verkligen verkligen verkligen att min grannar tillåter mig att värma på vår bakgård ibland. Ännu är inget spikat men det inte helt otänkbart att det kommer något basturelaterat projekt för Finlandsinstitutet i Tyskland de närmsta åren!

Vad tänker du på om någon säger Finland och humor?

Tosi hauskaa!* (och det menar jag helt på allvar!)

[* jättekul]

 

Mikko Fritze, tidigare chef för Goetheinstitutet i Nederländerna (Amsterdam) tog 1 juni 2021 över ledarskapet för Finlandsinstitutet i Tyskland efter Dr. Laura Hirvi. Som son till tyska föräldrar i Tammerfors i Finland tillbringade han sin barndom  i Finland och gick i Tyska skolan i Helsingfors. Därefter gick han i skola i Köln och studerade sedan bland annat tyska, pedagogik och biologi på Hamburgs universitet. Sedan 1994 har han arbetat för Goeteheinstitutet i fem olika länder, bland annat var han chef för Goetheinstitutet i Finland 2010−2017. Före det ledde han stiftelsen Tallinn 2011- Europas kulturhuvudstad. Mikko Fritze och hans fru Maria Fernanda Perinot de Fritze är lyckliga föräldrar till tre barn.

 

Översättning: Fanny Thalén

 

Johanna Saggel studerar samhällsvetenskap med fokus på interkulturella relationer vid Fuldahögskolan. Just nu gör hon praktik på Finlandsinstitutet.

Johanna Saggel is studying social sciences at the University of Applied Sciences in Fulda with a focus on intercultural relations. She is currently doing an internship at the Finnish Institute.

Vi använder cookies för att förbättra din helhetsupplevelse på webbsidan.
Läs mer om vår cookie policy i dataskyddsbeskrivningen.